Matkapuhelin

+358 50 300 7135

Sähköpostiosoite

tsil@tsil.fi

SOLARIS-LOMAT 1. - 6.8.2022

HAKU PÄÄTTYY 1.6.2022

Vammaisfoorumin vaikuttajaverkostossa toimiva Ylva Krokfors pohtii Invalidiliitto ry:n blogissaan ikääntyneiden vammaisten ihmisten erilaisista kokemuksistaan arjessa sekä kuinka vähäisesti tätä asiaa on tutkittu.

Tällä viikolla vietetään Vanhustenviikkoa. Tässä blogissani nostan esille ikääntyneet vammaiset ihmiset ja sen, miten vähän heidän arjestaan, elämästään, kokemuksistaan on vielä tutkimustietoa. Vammaistutkimuksessa ja ikääntyneiden tutkimuksessa on yhteisiä kysymyksiä ja yhteistä osaamista, jota tulisi hyödyntää tutkimuksessa nykyistä paremmin. Olisi myös tärkeää saada ikääntyneet vammaiset ihmiset mukaan koko tutkimusprosessiin.

Pitkään on ollut tiedossa ikääntyneen väestön määrän, myös vamman kanssa elävien määrän kasvu maailmanlaajuisena ilmiönä. Siksi on kummallista, että sosiaalitieteissä (esim. sosiaalityö, sosiaalipolitiikka, yhteiskuntapolitiikka) ikääntyvistä ihmisistä on tutkittu lähinnä vammattomia ihmisiä. Pääasiassa ikääntymistä ja vammaisuutta on tutkittu erilaisissa lääketieteellisissä tutkimuksissa, useimmiten liittyen toimintakyvyn alenemiseen ja haurauteen.  Erilaisissa väestötilastoissa puolestaan iäkkäät vammaiset ovat näkyneet lähinnä yksittäisinä lukuina tilastoissa, riskiluokituksissa.

Ikääntyneiden vammaisten ihmisten kokemukset tutkimuksen kohteena eivät ole myöskään yleisiä. Tutkimustietoa ei ole vielä paljon siitä, mitä vamman kanssa elävät ikääntyvät henkilöt ajattelevat, ovat he sitten syntymästään asti tai myöhemmällä iällä vammautuneita.  Ikääntyneiden vammaisten ihmisten yksilöllisiä vanhenemisen prosesseja ja heidän toimijuuttaan ei oikein ymmärretä, teoriat niihin liittyen ovat vielä varsin kehittymättömiä, käytännön tutkimustietoa puuttuu.

Voit lukea blogin kirjoituksen kokonaisuudessaan täältä.

 

Ylva Krokfors

Olen sosiaali- ja terveysalan laajasti verkostoitunut ammattilainen. Koulutukseltani olen valtiotieteiden lisensiaatti, sosiaalityöntekijä ja lastentarhanopettaja.

Olen työskennellyt varhaiskasvatuksessa, sosiaali- ja terveysalalla kuntatyössä, järjestöissä, HUS:ssa, sosiaalialan osaamiskeskuksessa, Helsingin yliopistossa. Sosiaali- ja terveysalojen  yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja kehittäminen jaksavat motivoida minua vuodesta toiseen!

Suositellut julkaisut

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.