Matkapuhelin

+358 50 300 7135

Sähköpostiosoite

tsil@tsil.fi

SOLARIS-LOMAT 1. - 6.8.2022

HAKU PÄÄTTYY 1.6.2022

Vammaisten kokema kaltoin kohtelu ja väkivalta voi olla hyvin moninaista – THL tutkii ilmiötä nyt ensimmäistä kertaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tutkii ensimmäistä kertaa vammaisten henkilöiden kokeman kaltoin kohtelun  ja lähisuhdeväkivallan yleisyyttä, eri muotoja sekä niiden  seurauksia.

Vammaisten ihmisten kokema kaltoin kohtelu ja lähisuhdeväkivalta voi olla hyvin moninaista. Lähisuhdeväkivalta ja kaltoin kohtelu tarkoittaa sellaista kaltoin kohtelua , jossa tekijä ja uhri ovat tai ovat olleet keskenään läheisessä suhteessa.

Vammaisilla henkilöillä on selkeästi korkeampi riski joutua lähisuhteissaan, esimerkiksi puolison, avustajan tai hoitotoimenpiteen toteuttajan taholta kaltoin kohtelun ja väkivallan kohteeksi.

Väkivalta voi olla esimerkiksi

  • fyysisistä
  • henkistä
  • seksuaalista
  • taloudellista
  • kemiallista
  • instrumentaalista
  • kulttuuriin liittyvää väkivaltaa
  • hoidon tai avun laiminlyöntiä.

Osana tutkimusta toteutetaan kysely vammaisille ihmisille

Osana tutkimusta THL toteuttaa yhdessä Invalidiliitto ry:n kanssa kyselyn, johon vastaamalla vammaiset ihmiset voivat itse kertoa kokemuksistaan.  Kyselyyn vastaaminen ja sen palauttaminen on tärkeää, riipumatta sitä oletko kokenut  kaltoinkohtelua tai läheisessä suhteessa tapahtuvaa väkivaltaa . Kaikki vastaukset ovat arvokkaita!

THL haluaa korostaa, että kyselyllä selvitetään myös kaltoinkohtelua, ei siis vain pelkkää suoranaista väkivaltaa. Tämä on tärkeää huomata.

Kysely on tarkoitettu 18 vuotta täyttäneille vammaisille ihmisille ja siihen voi vastata 30.6.2021 asti. Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista ja kyselyyn vastaaminen tapahtuu nimettömästi.

Tutkimuksen tulokset ja niiden perusteella laaditut toimenpidesuositukset julkaistaan vuoden 2022 alkuun mennessä.

Kysely suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi:

https://link.webropolsurveys.com/s/vammaistenlahisuhdevakivalta

Lisätietoa hankkeesta:

Suomeksi: www.thl.fi/vammaistenlahisuhdevakivalta 

Ruotsiksi: https://thl.fi/sv/web/thlfi-sv/-/vald-i-nara-relationer-som-personer-med-funktionsnedsattning-utsatts-for-utreds-for-forsta-gangen-svara-pa-enkaten

Englanniksi: https://thl.fi/en/web/thlfi-en/-/domestic-violence-experienced-by-disabled-people-is-being-examined-for-the-first-time-reply-to-the-survey

Suositellut julkaisut

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.