Matkapuhelin

+358 50 300 7135

Sähköpostiosoite

tsil@tsil.fi

SOLARIS-LOMAT 1. - 6.8.2022

HAKU PÄÄTTYY 1.6.2022

Li Wenliang (34 v) kuoli koronainfektioon Wu Hanissa Kiinassa helmikuussa. Hän oli saanut joulukuussa oudon taudin, josta hän viestitti Kiinan sosiaalisessa mediassa kollegoilleen. Hän epäili uuden Sarsin kaltaisen virustaudin puhjenneen, josta hän varoitti kollegoitaan.

Kiinan poliisi nuhteli lääkäriä ja vaati häntä allekirjoittamaan lupauksen, että hän ei vastaisuudessa toimi ”lainvastaisesti”. Virusepidemia tunnistetiin myöhemmin Covi-19 eli koronavirusepidemiaksi, jonka tiedetään nyt leviävän vieläkin herkemmin kuin Sars 2003. Kiinan hallitus selvitti tapauksen ja poliisin todettiin toimineen väärin. Wuhanin poliisi pyysi anteeksi 34-vuotiaana kuolleen lääkärin omaisilta.

Onneksi Kiinan tartuntatautivalmius oli rakennettu aivan uudelle tasolle 2003 Sarsin jälkeen. Lääketieteellinen yhteisö ja Sarsin torjunnasta kokemusta hankkineet viranomaiset ymmärsivät jo tuolloin, että on olemassa uhka uusista ihmisestä ihmiseen leviävistä koronavirusepidemioista.

Massiiviset viruksen leviämisen ehkäisytoimet käynnistettiin Kiinassa, kun varmuus uudesta tarttuvasta Covi-19 -viruksen olemassaolosta oli tosiasia. Maailman lääketieteellisissä yhteisöissä käynnistettiin pikavauhtia uuden viruksen genomin selvittämistutkimukset ja laajat epidemiologiset tutkimukset osana viruksen leviämisen seurantaa.

Koronarokotteita alettiin kehittää laboratorioissa ympäri maailman ja ensimmäiset kliiniset tutkimukset rokotteiden tehosta ovat käynnistymässä. Viruksiin vaikuttavien, jo käytössä olevien lääkeaineiden tehon testauksia ja muita hengitysvajauksen oireita lievittäviä lääkekokeiluja käynnistetään pikavauhtia maailmalla ja jopa Suomessa. Spesifien antikoronalääkkeiden kehittäminen ja vaikutusten tutkiminen on aloitettu.

Ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa on WHO:n johdolla ja kansallisvaltioiden toimesta käynnistetty koko ihmiskuntaa koskevat yhteisölliset toimet virusinfektion leviämisen ehkäisemiseksi ja haittojen minimoimiseksi.

Maailma on muuttunut aivan toiseksi vuoden 1957 jälkeen, kun ”Aasialainen”-influenssavirus levisi kaikkialle. Olin 9-vuotias, kun sairastin itse tuon infektion ollen vuodelevossa useita päiviä. 900 miljoonaa ihmistä sai tuolloin tartunnan ja kolme miljoona kuoli, kertoo historia. Suomalaisista sairastui 30% ja tautiin kuoli 1800 henkeä.

63 vuoden aikana ihmispopulaatio on kasvanut vajaasta 3 miljardista 7,8 miljardiin. Asumme aivan eri tavalla tiheästi suurkaupungeissa ja matkustelemme ympäri maailmaa suurina lentävinä parvina. Pandemian aikana tartunnan saavien osuus koko ihmispopulaatiosta voi kasvaa siksi suuremmaksi kuin 1957.

Yksin suomalaisia on palaamassa Suomeen 200 000 epidemia-alueilta lehtitietojemme mukaan koronapoikkeustilan liikkumisrajoitustemme alkamisen jälkeen. Onneksi ennen meitä Kiinassa ja muilla epidemia-alueilla hankittu tieto infektion herkästä tarttuvuudesta auttaa meitä tehostettujen toimien oikeaan kohdentamiseen.

Kuten pääministeri Marin on todennut: ”Selviämme tästä”. Haluan lääkärikollega Li Wenliangin muistoa kunnioittaen todeta: ”Opimme kokemuksesta”.

Osallistun kantasolusiirron jälkeisen immuniteettivajeen takia kotieristyksessä juuri olevan tyttäreni 72-vuotiaana isänä ja tekonivelleikkaustoipilaana kunnalliseen päätöksentekoon etänä poikkeusolojen niin vaatiessa.

Lähestymme Lahdessakin lähiviikkoina Covi-19 -epidemian leviämisen korkean riskin vaihetta. Huolehtikaamme kaikki yhdessä siitä, että mahdollisimman pieni määrä ihmisiä sairastuu ja pysymme terveinä poikkeusoloissa toinen toisiamme tukien, turvaverkkoihin ja vapaaehtoistalkoolaisten apuun nojaten.

Pitkässä juoksussa tieteellisen tiedon hyödyntäminen ja ennätysnopea uusien näyttöön perustuvien innovaatioiden käyttöönotto auttaa meitä torjumaan nykyisen ja tulevien pandemioiden tuhoavia vaikutuksia koko ihmiskunnan yhteisin voimin.

Lääkärikuntamme vanhimman, 88-vuotiaan Risto Pelkosen sanoin: ”Maailma voi muuttua parempaan”. (HS 22.3.2020)

Antti Holopainen

Yleislääketieteen Erikoislääkäri

Kaupunginvaltuuston II varapuheenjohtaja, Lahti

Suositellut julkaisut

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.