Matkapuhelin

+358 50 300 7135

Sähköpostiosoite

tsil@tsil.fi

Vähäjärven lomakodilla

Kulttuuripäivät to-pe 28. - 29.7.2022

Soteuudistusta asiakkaiden ehdoilla

Tapaturma- ja Sairausinvalidien Liiton mielestä soteuudistus, jota ajettiin voiton tavoittelun ehdoilla, kannatti hylätä.

Tulevan eduskunnan ja hallituksen on palattava soteuudistuksen alkuperäisiin tavoitteisiin eli terveyserojen kaventumiseen. Maksuttomien peruspalvelujen järjestämisen kaikille on oltava uudistuksen kärkitavoite.

Liitto on toistuvasti kiinnittänyt huomiota siihen, että työelämässä olevat saavat ehkäisevät ja perusterveydenhuollon palvelut maksuttomina, mutta työelämän ulkopuolella olevat joutuvat maksamaan niistä. Palvelujen eriarvoinen järjestämistapa on vammaisia, ikäihmisiä ja pitkäaikaissairaita syrjivä.

Tilanne on näiltä osin perustuslain vastainen ja vaatii korjaamista.

Palvelujen järjestämisvastuu ja palveluntuotannon ydinalueet tulee määrittää yhteiskunnallisiksi peruspalveluiksi, joiden tuottamisessa verovaroilla tulee voiton tavoittelun olla kiellettyä.

Tapaturma- ja Sairausinvalidien Liitto vaatii

– maksuttomia perusterveydenhuollon palveluita kaikille
– palveluihin pääsyn helpottamista
– lääkekulujen kohtuullistamista
– hoivapalveluilla tapahtuvan keinottelun kieltämistä lailla
– asiakkaan ja asiakasryhmien, kuten vammaisjärjestöjen ja vammaisneuvostojen, kuulemista palvelujen suunnittelussa
– lähipalveluperiaatteen palauttamista sosiaali- ja terveyspalveluihin siten, että kunnille palautetaan vastuu sosiaali- ja lähipalvelujen järjestämisestä ja tuottamisesta osana ennalta ehkäisevien palvelujen parantamista ja keinona helpottaa hoitoon pääsyä ilman kynnyksiä.

Tapaturma- ja Sairausinvalidien liitto ry
Liittovaltuusto

Suositellut julkaisut

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.