Maksukatto kuntoon – ei omavastuiden korotuksille! (18.3.2012)

 • 21.3.2012 klo 7.32
 • Vammaisia ja pitkäaikaissairaita edustavan liittomme jäsenistö on tyrmistynyt Kelan lääkekorvauksien alentamiskeinoja pohtineen työryhmän esityksistä lääkkeiden omavastuuhintojen korottamiseksi.
  Esitys vuotuisen maksukaton alentamisesta 50 eurolla ei paljoa lohduta, kun kolmen erillisen terveydenhuollon maksukatot ovat nykyisin yhteensä lähes 1 500 euroa. Alkuvuodesta kun monella pitkäaikaissairaalla eivät pienet tulot tahdo riittää sekä asumiseen ja ruokaan että lääkkeisiin ja muuhun terveydenhoitoon, vaan jostakin niistä on tingittävä.

  Hallitusohjelmassa on tavoitteeksi määritetty yhtenäisen terveydenhuollon maksukattojärjestelmän luominen sekä lääkekorvausjärjestelmän uudistaminen niin, että korvauksista hyötyisivät erityisesti paljon lääkkeitä käyttävät henkilöt ja että kustannukset eivät muodostuisi pienituloisille esteeksi lääkehoidon saamiselle. Yhden maksukaton aikaansaaminen on tosin ollut jo kahden edellisenkin hallituksen ohjelmassa ja samaa on ehdottanut myös mm. Sosiaaliturvan uudistamiskomitea – nyt olisi korkea aika edetä sanoista tekoihin. 
  Laajempi lääkepolitiikkaa pohtiva selvitystyö on vielä kesken, tämä esitys oli vasta sen ensimmäinen osa. Tältä pohjaltako ruvetaan heti laatimaan säästölakia paljon lääkkeitä tarvitsevien kustannuksella?  

  Noudatetaan siis hallitusohjelman periaatteita ja kannetaan huolta yhteiskunnan heikoimmassa asemassa olevista, paljon terveydenhoitopalveluja ja lääkkeitäkin tarvitsevista pienituloisista pitkäaikaissairaista:  

  • Lääkkeiden ja terveydenhuollon maksujen omavastuuosuuksia ei pidä missään nimessä korottaa.
  • On pikaisesti säädettävä yksi kaikki terveydenhuoltokustannukset kattava, enintään 350 euron tasoinen vuotuinen maksukatto, jonka täytyttyä terveydenhuoltopalvelut, -matkat ja -lääk­keet ovat maksuttomia. 
  • Lääkekustannusten vähentämiseksi olisi omavastuiden korotuksen sijaan panostettava parempaan hoitokulttuuriin, lääkkeettömiin hoitomuotoihin ja vastuulliseen lääkityksen yksilölliseen säätämiseen ja seurantaan.    

   

  Hämeenlinnan Hauholla 18.3.2012
  Tapaturma- ja sairausinvalidien liitto ry:n liittovaltuusto

  Kannanotto on lähetetty sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikolle, peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonille, Kelan pääjohtajalle Liisa Hyssälälle, eduskuntaryhmille ja eduskunnan Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenille.